ict چیست؟
مقدمه:
فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) در عصر حاضر، نقشها و کارکردهای فراوانی دارد و تا کنون نیز محور بسیاری از تحولات جهانی بوده است. این فناوری بهعنوان یکی از مهمترین ابزار توسعهی همهجانبه، زمینههای لازم را برای اداره و مدیریت اطلاعات از طریق فرایندهای تولید، پردازش، توزیع، و مبادلهی آنها فراهم میآورد. دستیابی به چارچوبی هماهنگ و جامع از اطلاعاتِ دقیق و بهنگام، نیازمند آن است که ابزارهای لازم برای اجرای این فرایندها در اختیار کاربران آن قرار گیرد. بدین منظور باید با شناخت کاملی از اجزا و ساختارهای تشکیلدهندهی این فناوری، نسبت به ایجاد یا تقویت پایههای لازم در جهت گسترش آن اقدام شود. در این بین، شناخت جایگاه جهانی ایران در عصر ارتباطات، و میزان رشد ابزار فناوری اطلاعات و ارتباطات در مقایسه با سایر کشورها میتواند راهکارهای مناسبی را برای توسعهی این فناوری در اختیار برنامهریزان کشورمان بگذارد و هشدارهای لازم را به آنان بدهد تا از سقوط در ورطهی شکاف دیجیتالی که امروزه گریبانگیر اکثر کشورهای در حال توسعه شده است، جلوگیری کنند.
یکی از کارامدترین روشها برای حصول این شناخت، بهکارگیری شاخصهای مناسبی است که قابلیت ارزیابی و مقایسهی میزان توسعهیافتگی کشور نسبت به متوسط جهانی در این زمینه را توأماً دارا باشند. امروزه در دنیا برای بررسی میزان توسعهی کشورها در زمینهی فناوری اطلاعات، از شاخصها و نماگرهای مختلفی استفاده میشود.
معرفی مرکز رشد ICT:
در عصر اقتصاد دانايي، نقش و جايگاه فناوري اطلاعات و ارتباطات (ICT) بعنوان يكي از مؤلفههاي اصلي توسعه انكارناپذير است.
اين فناوري انواع متنوعي از خدمات، محصولات و فناوريها را ارائه ميكند كه بعنوان ابزارهايي برای افزايش بهرهوري و در نتيجه بهبود شاخصهای توسعه بكار ميروند. ICT منشأ و موجد تحولات اساسي در نحوه و استانداردهاي زندگي انسان شده است. استان خراسان با برخورداري از توانمندیهای ويژهی دانشگاهي و صنعتي بعنوان يكي از استانهاي پيشرو كشور درزمينهی ICT شناخته می شود.
اهداف:
1-بسترسازي جهت تجاري كردن دستاوردهاي تحقيقاتي در زمينهی فناوري ارتباطات و اطلاعات؛
2-ايجاد زمينهی كارآفريني، حمايت از نوآوري و خلاقيت نيروي محقق جوان؛
3- كمك به رونق اقتصاد محلی مبتني بر فناوري اطلاعات و ارتباطات؛
4- ايجاد فضاي لازم جهت گسترش و رشد واحدهاي كوچك و متوسط دانشمدار و فناور فعال در زمينههاي فناوري اطلاعات و ارتباطات؛
5- بسترسازي به منظور ايجاد فرصتهاي شغلي مناسب جهت جذب كارآفرينان و دانشآموختگان دانشگاهي در زمينههاي
فناوري اطلاعات و ارتباطات؛
6- توليد و توسعهی محصولات و فرايندهاي فناوري اطلاعات و ارتباطات قابل عرضه به بازار.
زمینه های فعالیت:
1- امنيت اطلاعات و شبكه؛
2- - هوش مصنوعي؛
3- تجارت الكترونيك؛
4- نرمافزارهاي كاربردي و اتوماسيونهاي اداري و صنعتي؛
5- خدمات مرتبط با دولت الكترونيك و شهر الكترونيك
مهمترين صادركنندگان و واردكنندگان محصولات ICT در جهان:
از سال 1996 تاكنون صادرات محصولات ICT دو برابر شده و بالغ بر 100درصد رشد داشته است اين در حالي است كه ميزان كل صادرات در جهان در اين مدت تنها 60درصد رشد نشان مي دهد.
به گزارش اقتصاد اطلاعات سال 2005 سازمان ملل متحد در سال 2003 ميزان صادرات محصولات ICT متجاوز از 1/1تريليارد دلار بود كه 15درصد از كل صادرات كالاهاي تجاري در جهان را شامل ميشد. با اين حال موضوع صادرات محصولات ICT بسيار متمركز است به طوري كه ده كشور اول صادر كننده اين نوع محصولات 72درصد از صادرات ICT را در اختيار دارند نكته جالب اين جاست كه ده كشور بزرگ واردكننده محصولات ICT نيز 62درصد از واردات جهاني را به خود اختصاص دادهاند كه بخش عمده آنها را همان صادركنندگان تشكيل ميدهند.
بخش عمده رشد صادرات محصولات ICT مديون كشورهاي در حال توسعه است كه طي سالهاي 2002 تا 2003 بالغ بر 25درصد رشد صادرات داشته اند. البته كشورهاي توسعه يافته نيز با 7/50درصد سهم جهاني صادرات ICT نيمي از صادرات اين محصولات را همچنان در اختيار دارند.
آفريقا و آسيا (جنوب شرقي) رشد خيره كنندهاي در زمينه صادرات ICT داشتهاند.
هماكنون ايالات متحده مقام نخست صادرات محصولات ICT در جهان را داراست. اين كشور در سال 2003 بالغ بر 136ميليارد دلار صادرات ICT داشته كه با رشد 3درصدي نسبت به سال قبل از آن در حدود 12درصد از بازار جهاني صادرات اين محصول را به خود اختصاص داده است. چين با 123ميليارد دلار و 11درصد از سهم جهاني صادرات ICT در فاصله نزديكي به آمريكا قرار دارد و رشد 55درصدي آن نسبت به سال 2002 نشان ميدهد كه اين كشور به زودي به بزرگترين صادركننده محصولات ICT تبديل ميشود و شايد تا كنون (2005) نيز به اين مهم دست يافته باشد. ژاپن با 106، هنگ كنگ با 106 ، سنگاپور با 72، آلمان با 70 ، كره جنوبي با 66 ، تايوان با 61 و مالزي با 53 ميليارد دلار در ردههاي بعدي قرار دارند. كشورهاي شرق آسيا با رشد خيرهكننده خود در عرصه صادرات محصولات ICT عملا كشورهاي پيشرفته اروپايي مثل انگلستان، فرانسه، ايرلند و ايتاليا را در اين زمينه جا گذاشتهاند. درصد تغيير رشد محصولات ICT نيز نشان ميدهد كه بسياري از كشورهاي اروپايي طي سالهاي اخير عملا از رشد صادرات ICT منفي يا كمي برخوردار بودند اين در حالي است كه كشورهاي آسياي شرقي بهطور ميانگين طي چند سال اخير به طور ميانگين 20درصد رشد داشتهاند
وارد كنندگان محصولات ICT
بسياري از صادركنندگان اصلي محصولات ICT جزو واردكنندگان نخست اين محصولات نيز هستند. ايالات متحده آمريكا در سال 2003 بالغ بر 199ميليارد دلار واردات محصولات ICT داشت كه نسبت به سال قبل از آن 3درصد رشد را نشان ميدهد. آمريكا با اين ميزان واردات8/17درصد از كل واردات اين نوع محصولات در جهان را در اختيار دارد. چين و هنگ كنگ در اين زمينه نيز در جايگاه هاي دوم و سوم قرار دارند. چين با 96ميليارد دلار و هنگ كنگ با 82ميليارد دلار به ترتيب رشد 40 و 20درصدي را نسبت به سال 2002 داشتهاند. اين دو كشور به ترتيب 6/8 و4/7درصد از بازار جهاني واردات را به خود اختصاص دادهاند. آلمان با 73، ژاپن با 61، انگلستان با 54، سنگاپور با 53، هلند با 43و كره با 37ميليارد دلار در ادامه جدول واردكنندگان محصولات ICT قرار دارند
از نظر ردهبندي محصولات نيز اين گزارش مواردي را منتشر كرده است. بر اين اساس كشورهاي كره، آمريكا، چين، آلمان و انگلستان بزرگترين صادركنندگان محصولات مخابراتي، چين، آمريكا، هلند، سنگاپور، ژاپن و هنگكنگ به ترتيب مهمترين صادركنندگان محصولات كامپيوتري، آمريكا، ژاپن، سنگاپور، هنگكنگ و تايوان مهمترين كشورهاي صادركنندگان محصولات الكترونيكي، چين، ژاپن، هنگكنگ، مكزيك و كره به ترتيب مهمترين صادركننده محصولات صوتي و تصويري هستند.
نتیجه:
نگاه نوين به مسائل مديريتي ايجاب مي کند که مديران به سادگي از کنار نقش تاثير گدار فناوري هاي ارتباطي و اطلاعاتي عبور نکنند. ورود گسترده رايانه و ابزارهاي جانبي آن به درون ساختار اجرايي و اداري سازمان ها و گسترش اقبال عمومي مديران به انجام اطلاع رساني در حيطه شبکه جهاني اينترنت حتي به صورت ظاهري امري است که بايد با توجه و درايت خاصي به آن نگاه کرد. و راهکارهاي مناسب را در بستر هاي موجود مشخص و به کاربست تا ابزارهايموثر در پيشرفت شاخص هايICT در سازمان به بهترين نحو ممکن، چه از نظر کمي و چه از جنبه کيفي مورد استفاده قرار گيرد. ضمن اينکه از تحميل هزينه هاي اقتصادي نامعقول بر دوش سازمان جلوگيري کند. گسترش و پيچيدگي علوم رايانه و فرآيندهاي توليد تا توزيع اطلاعات با توجه به تنوع تخصصهاي علمي و فني به حدي است که هرکس نمي تواند به تنهايي در تمام ابزارهاي اطلاعاتي و ارتباطي صاحب دانش هاي لازم باشد.منبع : پایگاه تخصصی نرم افزار ایران DeveloperCenter.ir